the home of online investigations

You can support the work of Bellingcat by donating through the following link:

Herkomst van de Buk van de separatisten: Een onderzoek van Bellingcat, nu beschikbaar in het Nederlands

December 22, 2014

By Eliot Higgins

Download hier

Op 8 november bracht Bellingcat een rapport uit met daarin bewijs dat de Buk-lanceerinstallatie, die in verband wordt gebracht met het neerhalen van MH17 in Oekraïne, afkomstig was van het Russische leger en eind juni vertrokken was naar de Oekraïense grens. Met het onderzoeken van bewijs uit openbare bronnen was het Bellingcat MH17 onderzoeksteam erin geslaagd om de verplaatsingen van de Buk-lanceerinstallatie op 17 juli, in door separatisten gecontroleerd gebied, in kaart te brengen. Dit geldt ook voor de route van de Buk toen deze deel uitmaakte van een konvooi, dat in de periode 23 juni – 25 juni in Rusland was vetrokken van Koersk naar Millerovo, nabij de grens met Oekraïne.

Aan de hand van het bewijs verzameld door het Bellingcat MH17 onderzoeksteam is duidelijk geworden dat het Russische leger de Buk-lanceerinstallatie, die op 17 juli werd gefilmd en gefotografeerd in Oekraïne, heeft geleverd.

Het Bellingcat MH17 onderzoeksteam bestaat uit leden afkomstig uit verschillende landen, waaronder Nederland, Finland, Rusland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten en blijft doorgaan met het onderzoeken van andere kwesties met betrekking tot het conflict in Oekraïne.

Voor meer informatie over Bellingcat en zijn werkzaamheden kan contact worden opgenomen met Eliot Higgins via eliothiggins@bellingcat.com

Dit rapport is ook beschikbaar in Engels, Duits, Frans en Russisch.

 

Eliot Higgins

Eliot Higgins is the founder of Bellingcat and the Brown Moses Blog. Eliot focuses on the weapons used in the conflict in Syria, and open source investigation tools and techniques.

Join the Bellingcat Mailing List:

Enter your email address to receive a weekly digest of Bellingcat posts, links to open source research articles, and more.

Leave a Reply

  • (will not be published)

You can support the work of Bellingcat by donating through the following link:

TRUST IN JOURNALISM - IMPRESS